Protocol de la Festa Major
#DecidimProtocols Cerimonial de Les Santes. Festa Major de Mataró
ESMENES AL PROTOCOL DE LES SANTES . Entrades per REGISTRE, amb el número: 18483 (de 2/05)
En avaluació
Benvolguts,
Des de l'ASSOCIACIÓ BALL DE DIABLES DE MATARÓ presentem les següents esmenes al Protocol de Les Santes :
1. En el document marc es confon l'entitat amb la comparsa, i s'anomena malament. Tal com estableixen els estatuts, l'ASSOCIACIÓ BALL DE DIABLES DE MATARÓ, està composta de tres comparses : 1. el BALL DE DIABLES DE MATARÓ, 2.el BALL DE DIABLONS DE MATARÓ i 3. el BASILISC. Per tant, quan es fa referència a qualsevol acte festiu s'ha de fer referència a la comparsa, i citar-la correctament.
2. Quan es descriu l'Encesa, s'indica que "el dia és variable" i que l'hora és a "2/4 de 8 de la tarda", quan no és així. El dia és el diumenge abans de Santes, tot i que pot modificar-se a dissabte en cas que coincideixi amb algun altre acte amb data fixa. L'hora sempre ha estat entre les 18'00 i les 19'00. En les últimes edicions, la plantada de figures ha estat a les 18'30, i l'inici del ball parlat a les 19'00.
3. Quan es descriu L'Estrena, s'indica que l'hora és a les 6 de la tarda, tot i que si l'Encesa i l'Estrena han coincidit en dia, l'Estrena s'ha traslladat al matí. Així es fa possible la celebració dels dos actes, i en caure en cap de setmana, es pot celebrar pel matí amb la garantia de rebre públic assitent. Cal indicar-ho.
4. Quan es descriu al ball de diables s'indica : "Entitat formada per un grup de Diables de model tradicional, un grup de Diablons i el Basilisc, figura de foc amb cos de gall, pell de gripau i cua de serp. Conjunt creat el 2004"
Sorpèn que la descripció de totes les altres colles, sigui una descripció detallada de la comparsa, i no de l'entitat, limitant-se a esmentar-la al final. En canvi, en el nostre cas se cita l'entitat, sense major descripció, i simplement s'enumeren -sense explicació- les comparses que la composen.
S'hauria de fer una descripció, igual que en les altres colles, de les comparses, i si de cas fer esment de l'entitat que la gestiona, tot i que no ho considerem necessari.
segons el reglament intern de la nostra entitat, la descripció oficial de cadascuna de les comparses és la següent:
Ball de Diables de Mataró:
"El ball de Diables de Mataró és la comparsa tradicional de diables de la ciutat. Representa l'escena de l'infern tal com s'ha fet històricament en les festes populars i tradicionals de Catalunya. En un moment de la festa duen a terme el "ball parlat", que és la representació teatral de la lluita de l'Arcàngel Sant Miquel contra els diables."
"El guió del ball parlar es va estrenar l'any 2013 a partir de la recuperació i adaptació de l'antic text del Ball de Serrallonga de Mataró, la còpia del qual data de 1856. Representa la lluita del bé, personificat en l'Arcàngel Sant Miquel i l'angelet, contra el mal, personificat en els diables. A aquest text fixe s'hi afegeixen uns versos satírics que es renoven cada any i es fa una crítica de l'actualitat política i social local."
Ball de Diablons de Mataró
"La comparsa del Ball de Diablons és una rèplica infantil del Ball de Diables. Totes les característiques del Ball de Diables s'apliquen als diablons."
Basilisc
"El Basilisc és una figura de foc amb cos de drac, cap i ales de gall, pell de gripau i cua de serp."
"La llegenda popular catalana, molt estesa antigament entre la població pagesa, diu que el Basilisc neix de l'ou rodó d'una gallina fecundat per una serp i covat per un gripau. Aquest ou ha de ser cremat, perquè sinó naixerà el Basilisc, una bèstia que reuneix les característiques de tots els seus progenitors : cos de gall, pell de gripau i cua de serp. Les calamitats i desgràcies en una masia habitualment són causades pel naixement d'un basilisc, que en ser localitzat ha de ser eliminat per tal que torni la vida normal. Com a figura festiva de Mataró, el Basilisc representa el camp, la pagesia, el món rural... tant arrelat a la Ciutat des d'èpoques antigues."
Per tot l'exposat, se sol.licita que s'incorporin aquestes esmenes al Protocol de Santes.
S'està avaluant aquesta proposta
Aquesta esmena/aportació serà transmesa al grup de treball existent sobre el Protocol de la Festa Major, per la seva anàlisi i valoració.
Denuncia un problema
Aquest contingut no és apropiat?
Compartir: